Den färgade formeln

Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/d/3/studentreportrarna.se/httpd.www/jmmh09/mysterybox/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

Taxichaffisen Ranjit i How I Met Your Mother.

Taxichaffisen Ranjit i How I Met Your Mother.

FÖRST OCH FRÄMST. Har du någonsin tänkt på hur de flesta komediserier de senaste åren nästan maniskt håller sig till en och samma karaktärsmall? I princip alla nutida sitcoms har antingen en svart eller indisk karaktär som agerar comic relief. 30 Rock har den smått neurotiska indiska sekreteraren utanför Jack Donaghys kontor, och samma skådespelare är även med som indisk pårökt bög i Weeds. How I Met Your Mother kör runt med den indiska taxichaffisen då och då, The Office har en indisk galning på kontoret och en svart basketgillande typ från lagerhuset. Även om dessa serier inte märkbart jobbar med stereotyproller så finns ändå mallen där. Till exempel Darryl från The Office, vars karaktär börjar som lite av en stereotyp, men som senare ges mer utrymme och man inser att han är smartare och roligare än de flesta andra på kontoret.

I övrigt är dessa serier nästan helt och hållet vita. Porträtteras då dessa återkommande mallade karaktärerna särskilt trovärdigt? Jämfört med svartare serier som The Wire gör de kanske inte det. Det jag gillar mest med etnicitetsvinkeln i The Wire är hur det inte alls är vita mot svarta som man fördomsfullt kanske kan tänka. I stället är de 50/50 svarta och vita på polisstyrkan och i politiken. I seriens andra säsong får man lära känna fler vita bad guys än svarta, vilket väger upp den i princip genomsvarta bad guys-casten i de andra säsongerna. Men en stor del av The Wire består av hur fördomar krossas. Man hejar egentligen på alla och ingen, oavsett hudfärg.

Hur kommer det sig att serier med enbart svarta skådespelare inte går alls lika bra som de med vita skådespelare? Har det fortfarande med hudfärgen att göra över huvud taget i dagens tv-klimat? Några serier har lyckats genom åren, men de är få. Cosby, Will Smith och Bernie Mac är kanske de som lyckats bäst och störst med sina serier där ensemblen varit enbart svart. Men var dessa serier menade för en svart publik, en vit publik, eller en blandning? The Wire talas ofta som den svartaste serien som bara vita följer. Måste man rikta sig till en specifik hudfärg när man gör tv?

Det här inlägget postades i Etniciteten, Tema och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *