Det är synd om Benjamin Linus

Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/d/3/studentreportrarna.se/httpd.www/jmmh09/mysterybox/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

Benjamin Linus i Lost

KARAKTÄR. Han introduceras som den harmlöse ballongflygaren Henry Gale, men när de överlevande från Oceanic Flight 815 hittar liket av den riktige Henry Gale inser de att mannen de fångat upp egentligen är någon annan. Jag talar givetvis om Benjamin Linus, en av de mest intressanta, mystiska och kallblodiga tv-karaktärerna på 2000-talet. Det uppdagas snart efter avslöjandet om hans identitet att Benjamin Linus även är ledaren för den mystiska gruppen kallad the Others.

Från början var det tänkt att karaktären skulle vara med i tre avsnitt, men han fick snabbt tittarnas (och serieskaparnas) intresse och därför också en längre storyline. Benjamin Linus är karaktären med den ständigt hemliga agendan, som ändras fram och tillbaka beroende på vem han allierar sig med. Han avrättar kallblodigt sina kollegor och viker sig inte för någon. Som tittare får man aldrig riktigt grepp om vem han är eller varför han gör det han gör. Det finns en mäktig scen mot slutet av Losts andra säsong där Michael, en av de karaktärerna man under seriens gång hejat på, frågar Ben vilka the Others egentligen är. Svaret: Ett glatt och nästan nedvärderande “We’re the good guys, Michael!” (som vi använt i vår podcast-vinjett). Han fnyser ur sig svaret med ett ansiktsuttryck och läte av förvåning, som om Michael borde ha insett detta faktum för länge sedan.

Och från att ha varit en ganska liten men ändå viktig karaktär går Benjamin Linus till att bli en av seriens absolut viktigaste och största karaktärer. Med ett fantastiskt skådespel av Michael Emerson blir Ben en karaktär man som tittare förundras över, blir begeistrad av, älskar och hatar. Och kanske är det för Michael Emersons skådespel karaktären blivit så älskad och omtalad. Kanske är det för Bens dragning till att hela tiden byta sidor i det sociala karaktärsspel som kallas Lost. Aldrig någonsin har en karaktär spelats så mångfacetterad. Aldrig har en karaktär väckt så många olika känslor hos en så bred publik. Det är i alla fall vad jag hävdar.

Vissa tittare (och även karaktärer i serien) har anklagat honom för att vara en ensam, egoistisk och sorgligt maktgalen man som till varje pris måste få vad han vill ha. Jag skulle vilja säga att han alltid varit förtryckt, utmobbad, en av de andra. Hans barndom och uppväxt ledde givetvis till att han blev som han blev. Han vill se sig själv som något större, något kopplat till en högre makt. Han vill vara länken mellan makten och folket, inte den som faktiskt bestämmer. Men får han någonsin det? Nej. Den högre makten, i Lost kallad Jacob, förnekar honom som en äkta följeslagare och så att säga kastar honom till vargarna. Det är, ärligt talat, synd om Benjamin Linus.

Här följer några exempel på Benjamin Linus olika sidor:

Hans kallblodiga sida (börja titta en minut in i klippet)

Hans rädda sida

Lögnaren “Henry Gale”

Ledaren

Och gör man en sökning på YouTube hittar man minst tio andra sidor av den legendariska Benjamin Linus. Go wild!

Det här inlägget postades i Mysteriet, Tema och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *