En actionhjälte till president

Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/d/3/studentreportrarna.se/httpd.www/jmmh09/mysterybox/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

President David Palmer (24) som actionfigur

DJUPDYK. Genom historiens gång har det alltid funnits en vilja och tendens att driva med makthavare. Det började med teaterscener och stand-up redan för hundratals, kanske tusentals, år sedan. I tv-seriens universum hittar man brittiska serier som Yes, Minister och The Thick of It (en amerikansk version kommer 2012 på HBO). Amerikanerna har mest använt sig av Saturday Night Live och talkshows, från Jay Leno och David Letterman till på senare tid mer politiskt inriktade Stephen Colbert och Jon Stewart.

På dramasidan i USA finner man bara några få politiska serier, varav The Wire, Commander in Chief och The West Wing ansetts varit mest seriösa och Parks & Recreation som den mer komiska. Men var finns den fiktionaliserade satiren? I det sistnämnda exemplet handlar det om politik på kommunal nivå, men man driver aldrig med den aktuella politiken i USA, i stället går man in på personlig satir och fungerar mer som ett The Office satt i politisk miljö.

Där amerikanerna tappar, ökar i stället svenskarna. Vi har haft åtminstone två satiriska politikserier på fiktionsnivå. Den ena, Ett gott parti, där Loa Falkman av misstag blir ny partiledare, driver mest med karikatyrer av politiska stereotyper, medan den andra, Starke man (som du kan se på SVT Play), driver med kommunalpolitik i ett litet skånskt samhälle. Ingen av dessa serier har egentligen lyckats särskilt väl. Var målet att bara få folk att skratta? För i så fall har de kanske lyckats lite grann i alla fall. Men om målet var att faktiskt driva med politiken så blev det ett riktigt stolpskott i båda fallen. Och svaret på frågan om varför man inte gör svensk politik på SVT Drama så kanske det helt enkelt handlar om att svensk politik är så förbannat tråkig och grå. I USA händer det ju en hel del, politiskt sett, som man kan använda till sin fördel som manusförfattare. Deras nation är även så mycket större politiskt sett än Sverige och därför har de fler problem att bita i.

Men amerikanerna har trots det som sagt ganska få politiska serier på listan. Commander in Chief visade Geena Davis som den första kvinnliga presidenten, något som fortfarande inte hänt på riktigt och därför var serien ganska intressant till en början. Men det höll inte i längden och den blev nedlagd. The West Wing handlade rätt och slätt om en president och hans team när de drev kampanjer, tog svåra beslut och till viss del även om dessa politikers privatliv. Serien, känd som Vita Huset här i Sverige, blev en dundersuccé, inte minst bland kritikerna, och fick hela sju säsonger.

I USA är det kanske mer poppis att inkludera politiken i actiongenren. Det finns en lång radda actionfilmer som även har politiska karaktärer, ofta presidenten och hans undersåtar som ska ta svåra beslut som kommer rädda hela landet eller ännu bättre, hela världen. Exempel på sådana serier är 24 och nyligen nedlagda The Event. I dessa serier får presidenten agera en slags politisk G.I. Joe som ska rädda alla med sina ord och sin makt (kan även liknas vid The West Wing, om man bortser från action-sekvenserna). Intressant att notera är även att den första presidenten i (FOX-producerade!) 24 är afro-amerikan och detta var långt innan Barack Obama fanns i sikte. Även i The Event använder man sig av en afro-amerikansk skådespelare som får porträttera presidenten, dock spelades den in efter Obamas seger.

Förhoppningsvis kommer fler politiska serier att produceras framöver, med tanke på att de som faktiskt gjorts tidigare (i alla fall i USA) har varit riktigt bra och välgjorda.

Det här inlägget postades i Politiken, Tema och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *