En helt vanlig bög

Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/d/3/studentreportrarna.se/httpd.www/jmmh09/mysterybox/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

KARAKTÄR. Homosexuella porträtteras på många olika vis i teveseriens värld. Precis på samma sätt som bögar ser ut på riktigt med andra ord. Det finns många olika stereotyper. Men måste man alltid visa de mest självklara stereotyperna på tv? Ja och nej. Som Oscar Sundell säger behövs det för allmänhetens skull, men det kan också bli farligt när man mer eller mindre odlar än fler fördomar hos publiken.

En homosexuell karaktär som jag personligen fäst mig en hel del vid är Marshall i Showtimes fantastiska serie United States of Tara. Hans sexuella läggning har aldrig varit ett problem eller något som upprört på något vis över huvud taget. Han är ingen direkt stereotyp och han lägger i princip alltid fokus på intellekt och känslor. I Marshalls värld finns ingen kamp, inget att övervinna, inget att egentligen bevisa. Han är den han är och ingen har anledning att bry sig. När han sedan träffar skolans andra gays, börjar han sakta men säkert inse vem han själv är.

När Marshall kommer ut ur garderoben för sin far får han ett “bra” till svar. Inget mer med det. Som tittare är det oerhört befriande att homosexualiteten för en gångs skull inte görs till en större grej än vad den faktiskt är. Sedan har vi den underbara korta dialogen mellan Marshall och hans farmor.

“You have such soft hands for a boy… You’re a gay, aren’t you?”
“I am.”
“How is that?”
“It’s like christmas every day.”

Marshall kan med fördel jämföras med Justin, Ugly Bettys lillebror. Justins homosexualitet tas upp som frågor då och då, av andra karaktärer. Själv vill han inte veta av diskussioner kring det och de andra figurerna vågar inte riktigt ta steget att faktiskt fråga ut honom. Ändå är Justin en otroligt fjollig och naiv karaktär som älskar mode och kändisar mer än något annat på denna jord. Han agerar alltså mycket mer stereotypiskt än Marshall.

Det är också intressant att titta på utvecklingen av dessa karaktärers sexuella upplevelser baserat på deras ålder. De är båda homosexuella tonåringar på tv. Där Marshall blir avrunkad redan i första säsongen (dock av en tjej, eftersom han inte riktigt fattat att han är gay ännu) får Justin inte ens kyssa en annan kille förrän i fjärde och sista säsongen av Ugly Betty. Detta trots att de är ungefär lika gamla. Mycket kan givetvis bero på att den ena serien produceras för kabel-tv och den andra för network-tv.

Det finns mycket gaymaterial att grotta ner sig i vad gäller just Marshall och Justin. Den förstnämnda gillar man för hans frispråkiga karaktär och den icke-existerande problematiseringen i hans sexuella läggning. Den sistnämnda gillar man för hans gullighet och för att man hejar på hans inre kamp för att förstå vem han är och var han hör hemma.

Givetvis finns det fler bra exempel på så väl bögar som flator i tv-serier. Men det här är de två jag personligen kunnat identifiera mig mycket med (Marshall mer än Justin och den inre kampen mer än något annat). Har ni bättre exempel på icke-stereotypa homosexuella karaktärer?

Det här inlägget postades i Sexualiteten, Tema och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *