Irrelevans VS världens viktigaste

Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/d/3/studentreportrarna.se/httpd.www/jmmh09/mysterybox/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

Martin Sheen som presidenten i The West Wing.

FÖRST OCH FRÄMST. Snabbt, sexigt och med glimten i ögat. Ungefär så är det vanligt att man använder politik i tv-rutan. Det mesta Aaron Sorkin (The West Wing) producerat fungerar på precis det sättet. För att engagera tittaren dramatiserar man politiken på ett sådant sätt att det blir spännande och roligt. De serier som jobbar med “äkta” politik, till exempel The Wire, är färre. Ska jag vara helt ärlig är nog The Wire den enda serie jag sett som faktiskt använt sig av politiska dilemman och problem på ett trovärdigt vis.
 

I det här klippet från The Wire märker man hur seriens fokus börjar skifta från bara en vanlig utredning, det finns så mycket mer under ytan av droger och sex. Där finns pengar, makt och slutligen även politik. Här börjar The Wire sakta men säkert klättra uppför stegen för att nå toppen. Eller botten, om man så vill. Och politiken är givetvis en oerhört stor del av det där som finns i skuggorna. Aldrig har politik och makt på tv porträtterats så verkligt, så äkta och så seriöst.

Jämför sedan denna typ av politiska serie med till exempel Parks & Recreation, som handlar om anställda i en parkförvaltning inom den lilla kommunen Pawnee, USA. Här framställs karaktärerna som politiskt irrelevanta och det är i princip bara en eller två av dem som faktiskt är intresserade av politik. I stället handlar det om hur de anställda gör en massa galna saker på arbetstid, något som är oerhört underhållande men samtidigt ytterst overkligt.

Visst var The Wire en fantastisk succé, hos kritikerna, men serier som med rapp dialog gör politiken underhållande på ett helt annat sätt, som The West Wing, blir succéer hos den generella tittaren. Varför måste politik skildras som något sexigt och kul? Varför kan det inte bara få vara lite som i The Wire, där det ändå känns så trovärdigt och till viss del nästan tråkigt, på ett bra sätt?

Det här inlägget postades i Politiken, Tema och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *