Kvinnorna som alltid förlorar

Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/d/3/studentreportrarna.se/httpd.www/jmmh09/mysterybox/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

Olivia Dunham i Fringe, spelad av Anna Torv

DJUPDYK. Jag börjar med en enkel sökning på Google: ”female characters in tv series”. Efter att ha bläddrat förbi fem resultatsidor med träffar som handlar om sex eller utseende hittar jag ett blogginlägg. ”Det är svårt att hitta kvinnliga, starka karaktärer i teveserier”. Jag tänker: ”Nej, det är jättelätt! Olivia Dunham i Fringe, kvinnorna i Desperate Housewives, Thirteen i House, Peggy Olson i Mad Men…”. Sedan går det upp för mig, att samtidigt som de är starka, framgångsrika kvinnor, så är de fortfarande förlorare.

De kom som en explosion när vi tröttnade på att kvinnor porträtterades som hemmafruar eller sexobjekt. Karriärskvinnor som inte gav vika, som plöjde fram i en mansdominerad värld, intog teverutan. Carrie Bradshaw (Sex and the City) levde lyxliv som framgångsrik skribent, Agent Scully knäckte hårda nötter i Arkiv X och Sydney Bristow (Alias) räddade världen ett flertal gånger. Listan kan göras lång.

Det finns så klart ett ”men”: hur pass lyckade, starka eller framgångsrika de här kvinnorna än är, så misslyckas många av dem totalt med minst en annan fundamental del av livet. Carrie Bradshaw till exempel, hennes förmåga att underhålla ett förhållande är obefintlig. Olivia Dunham brottas med trauman från förr och kan knappt hantera sina känslor. Nurse Jackie är otrogen och knaprar piller. Peggy Olson ligger runt för att ta sig uppåt och är inte särskilt lycklig alls. Även denna lista kan göras lång.

I de här fallen är det omöjligt för en kvinna att klara av både sin karriär och sitt privatliv. Det är antingen eller. Just den konflikten, karriär vs. privatliv, är förvisso något som många brottas med i verkligheten också. Men få kvinnor står handfallna, nästan oförmögna, inför sitt privatliv på det sätt som många av de här karaktärerna gör.

Det är klart att det är trevligt att slippa se den klyschiga kvinnan vars liv inte sträcker sig utanför mannen och barnen. Och alla vet att en karaktär utan brister är en outhärdligt tråkig karaktär. Men bara för att kvinnan släpper hemmafrurollen, och blir karriärsklättrare istället, betyder väl inte det att hon måste misslyckas totalt med sitt privatliv?

Barn och unga behöver förebilder att se upp till, säger man. Om dessa förebilder är så viktiga, är tanken på det budskap som dessa karaktärer sänder ut ganska oroväckande. Kontentan av det hela blir ju, till slut, att du aldrig kan bli lycklig om du vill göra karriär och ha familj. Du måste välja. Det ena, eller det andra.

Och hur du än gör, så förlorar du alltid.

Det här inlägget postades i Kvinnorollen, Tema och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kvinnorna som alltid förlorar

  1. Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/d/3/studentreportrarna.se/httpd.www/jmmh09/mysterybox/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524 Funderare skriver:
    Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/d/3/studentreportrarna.se/httpd.www/jmmh09/mysterybox/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

    Utan att gå in alltför djupt på ämnet har jag tyckt mig kunna ana att hur lyckad, lycklig eller framgångsrik en kvinna än är på tv så porträtteras hennes lycka ofta som att den hänger på en man – som att hon sällan kan göra sig själv lycklig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *