Längtan efter ett svar vid regnbågens slut

Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/7/d/3/studentreportrarna.se/httpd.www/jmmh09/mysterybox/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

FÖRST OCH FRÄMST. Det känns, först och främst, ignorant att skriva om mysteriet utan att a) nämna J.J. Abrams och b) posta den video som givit upphov till den här bloggens namn. Så, nu inleder vi med det, va?

Det moderna mysteriet är i mångt och mycket synonymt med J.J. Abrams när det kommer till teveserierna. Abrams är upphovsman till några av de största moderna mysterierna i tevehistorien; Alias, Lost och nu senast Fringe. Givetvis inspirerad av tidigare gåtor och mysterier – Twin Peaks, Twilight Zone (Abrams första serie, college-dramat Felicity innehöll faktiskt ett helt avsnitt dedikerat till Abrams fascination för skymningszonen) etcetera – kan han, om någon, kan skissa upp ett bra mysterie. Och vad han gör så retoriskt snyggt i sin föreläsning här ovan är att berätta för oss att mysteriets grundstenar egentligen inte är så mystiska. Egentligen kanske det handlar om det vi är vana att se i andra serier?

Mysteriet, och historier i stort, drivs av relationerna vilka lyder under mysteriets påverkan, menar Abrams. Hur många gånger finns det inte en känsla av igenkänning eller, kanske mer ofta, frustration när vi ser hur karaktärerna reagerar? Finns det en korrelation mellan karaktärens utveckling och tittarens?

Frustration, förresten, är i mångt och mycket vad det moderna mysteriet bygger på. Att sakteliga få en gåta utvecklad för sig, men hela tiden drabbas av nya frågor, nya förgreningar av frustrationen. Nya anledningar att surfa in på det nördiga forumet och presentera sina hemmasnickrade konspirationsteorier. Genom internets närvaro i vårt liv tillåts vartenda fan att leka konspirationsteoretiker på nätet som om den vore en trekkie på Comic-Con. Har nördigheten och besattheten blivit legio när mysterier skall förklaras?

Den största frågan att besvara här är egentligen varför vi lockas av mysteriet. Varför vi blir så förtrollade av det oförklarliga att vi hänger åtta år av vårt liv till en teveserie i hopp om svar? Vad är The Black Lodge, vad är ön, vem är Rambaldi?

Har mysterierna i modernt tid blivit så intrikata att vi inte längre förväntar oss ett svar vid regnbågens slut, utan bara en hejdundrans resa? Och om så är fallet, hur orkar vi engagera oss vecka ut och vecka in? Riddle me this, vad gör ett bra mysterie?

Det här inlägget postades i Mysteriet, Tema och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *