Välkomna!

Kära läsare,

Välkommen till vår hemsida om inredning. Vi tittar närmare på inredning som fenomen, och varför det verkar vara så viktigt för oss.

Här kan du bland annat läsa om ökade intresset för inredning, mötet hemma hos ny-examinerade dekoratören Emma Dagergård,hur man med hjälp av inredning kan påverka bostadspriset, de senaste trenderna, och hur olika färger påverkar oss.

Trevlig läsning!

Hemmet visar vilka vi är

Foto: Amanda Thorén

Hur vi väljer att ha det i hemmet speglar vilka vi är som personer. Marie Steinrud, lektor i etnologi, menar att hemmet är den plats där vi själva får visa upp oss.

Vi lägger mer och mer pengar på att inreda våra hem. Marie Steinrud är universitetslektor i etnologi och hon tror att det beror på att hemmet spelar en central roll i våra liv. ­ – Hemmet är en scen där vi kan visa upp den vi vill vara för andra, säger hon.

Marie Steinrud menar att hemmet är en arena där du själv syns och kan bestämma vad du vill sända ut till andra. Hon tror att alla bryr sig mer eller mindre om sina hem.  Alla har delar i sitt hem som man vill lyfta fram för att andra ska se just de elementen.

– Det är i våra hem vi lever våra liv, säger hon, hemmet ska passa dina egna behov men också att visa vem du är utåt.

Marie Steinrud tror att intresset för inredning länge funnits hos oss, men hon tror att större fokus idag ligger på konsumtionen av inredningsartiklar.

– Media spelar en stor roll, där synliggörs inredningen.

Hur man väljer att inreda sitt hem är en klassfråga enligt Marie Steinrud. – De som inte bor så stort har inte samma möjligheter att inreda sitt hem för att visa vem man är som person.

Hon tror att det kan vara känsligt att prata om inredning som statussymbol eftersom det är tätt sammankopplat med klass. Symboler som kan vara statusfyllda är ofta tätt sammanlänkade med en viss grupp.

– Olika grupper kan relatera till och förstå olika symboler, och mycket beror på klass och utbildning, säger Marie.

Och vad som är fint och ger status av heminredningen är väldigt subjektivt. Men hon fastslår att ett fint hem generellt är ett genomtänkt och välplanerat hem. – Jag skulle inte inreda mitt hem idag som jag gjorde när jag var tjugo, säger Marie Steinrud.

Amanda Thorén

”Jag måste få jobba med händerna”

Foto: Madeleine Longo

Foto: Madeleine Longo

Intresset har alltid funnits där. Intresset som utvecklades från hobby till framtida yrkesval. Intresset som blev verklighet för Emma Dagergård, när hon idag står som färdigutbildad dekoratör

Kaffet doftar nyrostat och möter mig i dörren när jag stampar bort snön från vinterkängorna. Emma ler och välkomnar. Vid dörren befinner jag mig i en sorts kombination av en liten hall och ett kök. Köket består av en liten bänk, en diskho, en kyl. Och en hylla fylld med koppar och prylar i alla dess former.

Foto: Madeleine Longo

– Vill du ha kaffe? frågar Emma.

Foto: Madeleine Longo

Foto: Madeleine Longo

Vad som väntar är en kopp bestående av nymalda kaffebönor ifrån Brasilien. Emma är inte bara inredningsintresserad, utan har även en passion för kaffe. De blöta kängorna placeras på tidningspapper i hallen. Vi går vidare in i det luftiga, julpyntade vardagsrummet, som är en blandning av ett vardagsrum och ett till litet kök med matplats. Kök nummer två består av en avlång bänk och en spis med två plattor mer eller mindre. Helt funktionellt. Planlösningen sticker verkligen ut, men på ett härligt sätt. Det är inte alla som har två kök. Hon har dukat upp det bruna 50-talsbordet med assietter och brownies som hon bakat kvällen innan.

– Vilken kopp vill du ha? säger Emma och pekar mot en av hyllorna som innehåller en mängd olika kaffekoppsformer.

När Emma var liten brukade hon måla tillsammans med sin pappa. Intresset för färg och form har funnits enda sen barnsben. – Det blev ännu mer när jag flyttade hemifrån, då jag fick inhandla nya möbler och testa olika färger. Man kan ändra bara någon liten detalj och rummet kan helt plötsligt se annorlunda ut. Vi tog till exempel bort en tavla och satte dit något helt nytt och bara det gav stor förändring.

Emma tycker att det allra viktigaste är att det är personligt i det egna hemmet. Det ska kännas att man kommer hem till sig och att man kan koppla av.

– Hemmet speglar ens personlighet och det är många som vill visa upp sina hem för att visa status. Dansk formgivning är en trend just nu och det är många som köper det bara för att visa upp det i sina hem. Om hemmet är fyllt med bara Ikea-möbler och man upptäcker att andra lägger ner massa pengar på dyrare möbler blir folk pressade, anser Emma.

Foto: Madeleine Longo

Eftersom inredningsintresset blev så stort bestämde sig Emma för att läsa Dekoratörsutbildningen ”Dekor och reklam” på Medborgarskolan i Stockholm. Utbildningen var mestadels praktisk och hon fick bland annat lära sig allt om ljussättning och att bygga skyltfönster.

– Det är inte det allra enklaste och man måste tänka hur kunderna ser på produkterna. Det hela blir mycket psykologiskt och man måste bygga upp något som gör att kunden lockas. När något sticker ut eller är annorlunda blir folk mer påverkade och intresserade. Emma vill i framtiden hjälpa folk med inredning i hemmen och komma med helhetslösningar. Att använda händerna är ett måste för henne. Hon vill dekorera stora köpcentrum och mässor. Men vägen dit är lång. Den tuffa branschen och den hårda konkurrensen får hon kämpa sig igenom.

Posten dimper ner i brevlådan. Emma reser sig upp och går mot dörren.

– Undrar om mitt diplom kom nu, säger Emma och öppnar upp ett stort, vitt kuvert. Hon kommer tillbaka och lägger den övriga posten på bordet. Sedan utbrister hon i glädje att beställningen hon gjort på två designtallrikar kommit till posten. Hennes julklapp till sig själv.

Foto: Madeleine Longo

Foto: Madeleine Longo

 Madeleine Longo

 

Två av tio bråkar om hur hemmet ser ut

Enligt en undersökning från 2012 som Hem & Hyra låtit Skop genomföra så bråkar 20 procent av de tillfrågade om hur det ska se ut i hemmet.

För sex av tio är det viktigt med snygga möbler. Rummet där det är allra viktigast att ha det fint är vardagsrummet, enligt de flesta. Men att ha det rent och snyggt i badrummet är viktigare för kvinnor än för män, enligt undersökningen.

Amanda Thorén

Rolig inredning

Inredning är något som både verkar intressera och engagera svenskarna. Henrik Schyffert och Fredrik Lindström hade i januari 2011 premiär för sin show ”Ljust och fräscht”.

Där tog de ett komiskt grepp på inredningstrender, vårt förhållande till inredning och jakten på det perfekta boendet.

Foto: Carl-Johan Paulin/Agent Bauer

Foto: Carl-Johan Paulin/Agent Bauer

Showen blev en succé och i december förra året gjorde de sin sista föreställning. Många skrattade nog igenkännande åt inredningshysterin som råder, och att vårt boende ska definiera oss som individer.

Victoria Petersson

På bästa sändningstid

Ernst täljer en ljusstake och fixar myset, Arga snickaren skäller ut folk som inte har kaklat rätt och Martin Timell står för sextonde året och snickrar ihop saker på bästa sändingstid. Vill du ha inredningsinspiration och tips så räcker det att du slår på tv:n, chansen att något inredningsprogram sänds är väldigt stor. I amerikanska ”Extreme home makeover” som sänds på TV3 får en lycklig familj hela sitt hem renoverat, till hela kvarterets glädje. I de svenska versionerna är det inte fullt lika mycket dramatik och tårar, kanske är det Ernst Kirchsteiger som står för känslorna i svensk inredningstv.

Victoria Petersson