Färg – när den är som bäst

Foto: Madeleine Longo

Hur påverkas vi av färg egentligen? Hur kan olika färger skapa känslor hos oss och varför är det så? Färgdesignern Joanna Pierre Foucard förklarar varför det är så viktigt för oss att leva i miljöer med rätt färgval.

– Nyansen och styrkan i färgen är väsentlig. Olika styrkor i färgskalan kan få oss att känna olika saker, men det beror helt på vem man är som individ, berättar Joanna Pierre Foucard.

Idag arbetar Joanna mest med att färgsätta offentliga miljöer så som parkeringshus, skolor och fatstigheter. Hon har även arbetat med att färgsätta privatpersoners hem. Hon anser att hemmet är en sådan viktig plats för oss, eftersom vi befinner oss där så mycket. Det allra viktigaste för henne är att komma i kontakt med människor och lyckas skapa bättre känslor och upplevelser.

– Viktigast för mig är att få folk att må lite bättre, säger hon.

Det är inte vanligt att man lägger märke till hur färgerna ser ut i ett parkeringshus, men Joanna berättar att många känner att det är en otrygg och kall plats, med många pelare som skapar skuggor. Det är oftast kallt, blött och smutsigt som ger en känsla av undermedvetet obehag. Hon arbetar med val av färg och det kan vara allt ifrån att använda varmare färgtoner och se till att kontrasterna mildras i byggnaden.

– Färgen ska skapa en känsla av att man känner sig trygg, säger hon.

Det gäller samma sak när hon färgsätter ett hem. Hon väljer inte bara inredning utan att ta reda på vilken typ av personlighet kunden har.

– Det kan vara allt ifrån att jag frågar vilken musik de lyssnar på eller vilka böcker de läser. Har familjen i fråga många vänner eller har stor familj som brukar hälsa på. Ska hemmet vara en kreativ plats eller en lugn plats.

Utifrån de svar hon får kan hon enklare välja hur hon ska gå tillväga i arbetets gång.

Från när man är liten lär man sig de olika färgernas betydelse. Om man tittar på de högtider som finns associerar man exempelvis julen till rött, vitt och grönt.

– De olika årstiderna påverkar vilka färger vi får känslor av. Det sitter i folkets mentalitet och man påverkas mycket av andra. Trender är något vi svenskar faller för och då tänker inte många på vilka känslor som framkallas, utan mer på att det ska vara snyggt och fint. Alla blir påverkade av färg och det är vanligt att många har starka åsikter, berättar Joanna.

Hon berättar att vissa har stort intresse för färger, medan andra inte lägger märke till det. Några påverkas negativt om ett hem är för stökigt, medan andra mår bra när ett hem är fyllt av varma färger.