Färgkartan – så får färgen oss att må

Joanna listar upp färgernas unika betydelser:

Grönt – En naturlig färg som får oss att tänka på natur och grönska. Man blir sällan stressad av den och har en lugnande inverkan på oss. Fungerar bra i lugna områden, så som sovrum.

Rött – I trafiken är rött ett tecken på stopp och fara. Hjärtat kan ofta slå snabbare av och ger ingen avslappnande känsla. Färgen väcker kraftfulla, starka och modiga känslor. Fungerar bra där i rum man inte är för länge i, så som i hallen.

Orange – En vänskaplig, välkomnande och generös färg. Den är emotionell och sätter igång kreativiteten. Det är en ”Här ska man må bra-färg”.  Fungerar bra i vardagsrum.

Gul – En snabb, nyfiken och glad färg som skapar kommunikation. Den passar bra i umgängesutrymmen och även inom reklam för billiga varumärken och REA. Färgen sägs gynna matsmältningen och skulle fungera väl i ett kök.

Blått – Ju mörkare blå desto mer traditionell och auktoritär färg. Ljusblå kan skapa fokus och koncentration. Fungerar bra i rum och miljöer där det krävs att huvudet är på skaft, exempelvis studiemiljöer.

Grått – Färgen är en vilofärg som oftast kan påverka folk till tristess, men fungerar väl i ett ”mellanrum”. Färger är ”färglös” och kan få många att känna sig utvilade. En varmare ton av grå skulle fungera bra i ett sovrum.

Svart – Färgen särskiljer sig från de andra färgerna. Den fungerar om man vill sticka ut och vara lite annorlunda. Det är ofta en motpol till värme och trygghet. Svart är också en symbolik till död och påverkar definitivt känslan av dominans. Idag är det trendigt att inreda i svart.

Vitt – Färgen skapar ljus, men kräver perfektion och är en stor kontrast till de andra färgerna. Eftersom inte världen och människan är skapt för den vita färgen är det svårt att bara inreda med vitt. Färgen passar sig allra bäst tillsammans med andra färger.

Madeleine Longo