KarolineKaroline Pettersson i en vintageklänning och second handtröja.

Hur startade ditt intresse för vintage?
– Jag gick på högstadiet och kände väl att det var tråkigt att ha likadana byxor som alla andra. Sedan vandrade jag bland olika årtionden och landade till slut på 40-50tal efter en si sådär tio år.

Vad tycker du att man ska tänka på när man letar efter vintagekläder?
– Jag tycker att man ska tänka på att våga! Det mesta går att laga eller sy om och det är ett ypperligt tillfälle att lära sig sy.

Varför tycker du om klänningar så mycket? 
– Det är det ultimata plagget tycker jag! Man behöver inte matcha över- och underdel och det är mycket mer bekvämt än till exempel jeans.

Du äger inte en enda nyproducerad möbel, hur länge har det varit så? 
– Det har varit så ända sedan jag flyttade hemifrån, jag hade helt enkelt inte råd med nya möbler plus att Ikeas möbler inte tilltalade mig rent estetiskt heller. Sedan har det fortsatt bara. Om jag verkligen skulle behöva en ny bordslampa skulle det aldrig falla mig in att leta efter nyproducerade när det finns så mycket gammalt och bevarat.

Varför har du valt att inte köpa nyproducerade möbler? 
– Både för min ekonomi och för miljön! Sedan har det blivit lite min grej också, varför köa nytt när det finns gammalt liksom?

Hur ser du på second hand ur ett miljöperspektiv?
– Jag känner väldigt starkt från miljö och vill bidra på alla sätt jag kan. Genom att göra ett ”statement” att inte köpa nyproducerat och inte äta kött känner jag att jag gjort mitt. Vintage är bättre för miljön, plånboken och så mycket finare än nyproducerat!

På vilket sätt tror du att du inspirerar andra?
– Jag hoppas jag inspirerar genom att visa att gammalt är fint. Vintage blir bara mer och mer populärt och med tanke på att miljötänk går hand i hand är det oslagbart!

Vad är det bästa med att blogga?
– Att få utlopp för min kreativitet och att få kontakt med andra människor som jag aldrig skulle träffat annars!

EMMA TAUBE SJÖSTEDT
REBECKA STRAND

Foto: Privat

Blogg: karolinesvintage

Läs också:
Elsa Billgren
Emily Dahl