Emily DahlEmily Dahl kallar sin stil för vintage grunge.

Hur började ditt intresse för second hand och vintage?
– Jag är uppvuxen i en mindre stad i Småland som heter Växjö, och det fanns bara en enda second hand-butik i stan när jag var yngre. Den hade, som de hade på den tiden, rykte om sig att vara full med smuts och loppor, men jag och mina kompisar ville hitta coola och annorlunda kläder som andades 60- och 70-tal. Vi ville inte handla allt på H&M, som var ungefär det enda andra alternativet. Så vi började gå till den där second hand-butiken på fredagseftermiddagarna efter skolan och rota rota rota, prova prova prova. Vi hittade massor med magiska saker, och på den vägen var det för mig. Det fina med vintage och second hand är ju också att det är så himla hållbart, vilket märks tydligt i min garderob. Jag har fortfarande kläder som jag köpte då, i den butiken, när jag var fjorton år. Efter tretton år av flitigt användande kan jag fortfarande bära varje plagg, och jag gör det ofta.

Hur ser du på second hand och vintage ur ett miljöperspektiv?
– Jag tycker att all typ av återvinning är bra, men klädåtervinning är ett av de enklaste sätten att bidra i vardagen. Tyvärr så tror jag dock att det som idag kallas ”vintage”, det vill säga plagg producerade fram till ungefär 1960-talet, snart kommer att bli en klassfråga. Det är ju trots allt så att det bara finns en viss mängd sådana plagg, och ju färre de blir desto mer stiger priserna på det som finns. På samma sätt som det är de med pengar som kan välja att äta den närproducerade och ekologiska maten så är det också dem som kommer att kunna välja vintage och second hand framför ett plagg för 49 kronor på H&M eller Gina Tricot. Förhoppningsvis kommer nya trender att göra second hand från senare tidsperioder eftertraktade snart, så att second hand-mode kan fortsätta vara en demokratiserad form av konsumtion med vettiga priser och tillgänglighet för alla. Det tycker jag redan nu att det har till viss del, i och med att 90-talet nyligen blivit trendigt igen. Sedan är det så klart så att det måste finnas en balans mellan konsumtion av nytt och gammalt, eftersom konsumtion av nytillverkade plagg främjar infrastruktur och ger arbetstillfällen. Det bästa vore givetvis om man kunde påverka nutida klädtillverkare att minska sina utsläpp och arbeta med miljövänliga material under humana förhållanden, för i det långa loppet tror jag att sådana förändringar påverkar miljön mer än huruvida vi köper second hand eller inte. Förr eller senare blir ju allting second hand, men det kommer fortfarande produceras mer kläder hela tiden, snabbare än vi kan blinka.

Beskriv din stil!
– Jag kallar min stil för ”vintage grunge”. Det var faktiskt en läsare som myntade det, och jag tyckte det stämde in så bra att jag adopterade det! Jag blandar romantiskt vintage med en mer oborstad grungestil, och älskar att sammanföra 1950- och 60-talsinfluenser med 1990- och tidigt 2000-tal. Jag skulle gissa på att vintageklänning + vita knästrumpor + klumpiga skor + grön militärjacka från 90-talet är min uniform sommartid.

Vad ska man tänka på när man letar efter second hand- och vintagekläder?
– Jag har som en regel för mig själv att alltid, oavsett om det gäller nytt eller gammalt, fundera ut vad i min redan befintliga garderob som jag kan kombinera det nya plagget med. Om jag ganska snabbt kan komma på olika sätt att bära det nya plagget så brukar jag köpa det, annars hänger jag tillbaks det hur fint det än är. För jag köper inte saker jag inte kommer att använda, det är bara meningslöst slöseri. Sedan är det så klart viktigt att kolla så att dragkedjor funkar, att armhålorna på plagget inte är helt gulnade av svett, och att det inte finns hål och fläckar som inte går att ta bort eller laga. Och sist av allt måste man se till att ha TID när man shoppar second hand. Det är svårt att snubbla över något perfekt, det krävs oftast lite extra letande eftersom det bara finns en storlek av allting och det gäller att hitta kläder som passar ens egen kroppsform, personlighet och smak.

På vilket sätt tror du att du inspirerar andra?
– Jag har ingen aning, men jag hoppas att jag kanske kan inspirera människor att följa sina drömmar och gå sina egna vägar. Helt ärligt så vill jag bara visa att man kan bli det man vill om man jobbar jävligt hårt för det, och att man kan göra det genom att vara sig själv. Mitt motto är ju ”man får göra som man vill”, och det hoppas jag att jag lyckas kommunicera till mina läsare. Man ska leva sitt liv så som man mår bra av att göra.

Vad är det bästa med jobbet som fotograf?
– Det beror nog på vad man är för typ av fotograf. För mig som mest fotograferar mode och stilleben så är nog det bästa att tillsammans med andra kreativa människor bygga upp en fantastisk och fantasifylld värld, om så bara för ett ögonblick, och sedan föreviga den på bild. Inuti de bilderna lever vår värld vidare, och jag älskar att gå tillbaks och se på mina gamla bilder och det fångade ögonblicket, och minnas alt runt omkring.

Vad är det bästa med att blogga?
– Mina två favoritaspekter av bloggandet är dels att det tvingar mig att dokumentera allt, och det blir på så vis som en dagbok jag annars aldrig skulle tagit mig tid att skriva. Och så sammanför det verkligen människor. Jag älskar kontakten jag har med mina läsare, de är så himla fina människor som jag tycker om att ha i mitt liv. Och så har jag ju fått massor med nya vänner i verkliga livet också, en helt ny umgängeskrets av andra bloggare. Det är särskilt roligt att umgås med dem, för de befinner ju sig i samma ”värld” som jag, och vi förstår varandra på ett sätt som icke-bloggande personer inte gör.

REBECKA STRAND
EMMA TAUBE SJÖSTEDT
Foto: Privat

Blogg: Emily Dahl

Läs också:
Elsa Billgren
Karoline Pettersson